Hva er design?

Categories fotokunst, klokke designKommentar

Design handler ikke bare om mote og eksklusivitet. For noen handler det om utseende og stil, mens andre forbinder det med produksjon og funksjonalitet. Det kan være snakk om design i forbindelse med klær, møbler, nettsider, fotokunst, smykker, biler og bygninger. Design handler om både skapelsesprosessen og resultatet, og vi har alle våre meninger om hvilket design som er best.

Hvordan velge klokkedesign

Se for deg at du skal kjøpe en klokke. De første armbåndsurene ble brukt av franske kvinner på 1800-tallet, og siden den gang har klokken vært et viktig tilbehør for både kvinner og menn. En klokke skal passe til stilen og personligheten din. Samtidig skal den ha en funksjonalitet som matcher behovet ditt. De færreste har skuffen full av klokker, så det gjelder å velge en med perfekt design.

Funksjonalitet og stil

Det første spørsmålet du bør stille deg selv er hva du skal bruke klokken til. Vil du ha en vanntett, digital smartklokke med stoppeklokke og alarm som viser alt fra datoen til månefasen? Trenger du en tidløs klassikker som skal gå i arv i generasjoner, eller en klokke med kule detaljer og spenstige farger som frisker opp et kjedelig antrekk? En elegant sølvklokke med en smal sort rem sier noe helt annet enn en digital smartklokke med bred lærrem. Trener du mye er det kanskje best med en gummirem. Derfor er det lurt å tenke gjennom hvilket klokkedesign som matcher både stilen, personligheten og behovet ditt.

Fotokunst som design

Når du skal innrede et rom er det som henger på veggen en viktig del av uttrykket. Bildene skal passe til fargen på veggen eller tapetet, resten av møblene og interiørstilen i rommet. Om du velger malerier, klassiske portretter eller fotokunst har mye å si for hvilken følelse rommet utstråler. Fotokunst blir stadig mer populært. Fotografiene kan trykkes i forskjellige formater på posters, plakater, lerret, fotoduk, aluminium og rammes inn eller henges rett på veggen. Spør deg selv hvilken følelse du vil skape i rommet når du bestemmer deg for hva som skal henge på veggen. Passer det med et moderne abstrakt bilde med sterke farger, et klassisk portrett eller et svart/hvitt fotografi av en veteranbil? Om du velger et landskapsbilde med gule og grønne åkrer, et urbant landskap med skyskrapere og neonlys eller et strandbilde med en vaiende hengekøye under grønne palmetrær har mye å si for atmosfæren i rommet.

Gratis bilder for nettsider og blogger

Har du en blogg, privat nettside eller bedriftsside er et godt og funksjonelt webdesign viktig. Det er førsteinntrykket som møter brukeren, og avgjør om personen fortsetter å lese eller klikker seg videre. Da du klikket deg inn på Z-design tok det ikke mange sekunder før du bestemte deg for om du skulle lese et innlegg eller surfe videre. Webdesign handler om stilelementer som farger og skrifttyper, men også om hvor oversiktlig og brukervennlig siden er. Bilder er en essensiell del av nettsider. Selv om nettet er fullt av dem kan du ikke bruke dem fritt. Fotografier er beskyttet av åndsverksloven, som vil si at du trenger tillatelse fra fotografen for å bruke det. Heldigvis finnes det mange sider hvor du kan laste ned gratis bilder for nettsider og blogger helt lovlig, som iStockphoto, pixabay og wikimedia commons. Sjekk alltid lisensen til bildet hvor det står om det virkelig er til gratis bruk for nettsider og blogger, om det er noen spesielle forutsetninger for bruk og regler for kreditering av fotografen eller nettsiden. Står det for eksempel at et fotografi skal krediteres «Nina», «FotoNina», «Z-design» eller «zdesign» er det viktig at det blir gjort riktig.