Grunnreglene for godt design

Categories designKommentar

Slik blir du god på design

Noen ganger kan det være vanskelig å formulere nøyaktig hva som gjør et design bra eller dårlig. Design handler ikke bare om hva som ser pent ut, men også om funksjonalitet og brukervennlighet. Enten det snakk om design av klær, biler, nettsider eller fotokunst er det noen ting som kjennetegner god design. Her får du noen tips om hva som utgjør et godt design som du kan bruke når du skal lage noe selv, kjøpe noe nytt, eller ta en avgjørelse om utseendet på interiøret eller din personlige eller jobbrelaterte nettside.

Godt design er pent og ryddig

Selv om man har forskjellig smak når det gjelder farger, materialer og mønstre er det visse ting som skiller godt design fra dårlig design. Godt design får frem produktets beste sider og skjuler det som ikke er hundre prosent optimalt. Ofte appellerer det til flere sanser. Et stoff kan være mykt og godt å ta på, en telefon kan være behagelig å holde i og en vaskemaskin kan avgi mye eller lite støy. Et ryddig design er også viktig. Et nettsted må være oversiktlig og selvforklarende. Hvis du for eksempel hadde klikket deg inn på z-design og ikke skjønt hva siden handlet om, hadde du sannsynligvis klikket deg raskt videre. Når det gjelder fotokunst er det også viktig at bildet er godt komponert og ryddig. Det gjør man ved å unngå å ha for mange farger og elementer i bildet.

God design er funksjonelt

Design handler også om at produktet er nyttig. Det må løse et problem eller gi brukeren en eller anen form for verdifull informasjon, for eksempel ved å gjøre hverdagen enklere eller morsommere. Et produkt som er enkelt å bruke har et godt design. Når du kjøper en ny spillkonsoll orker du ikke bruke flere timer på å finne ut hvordan den fungerer før du kan sette deg ned og spille. Nettsteder må også gi leseren nytte og verdi. Når du klikker deg inn for å lese noen av artiklene som ligger på zdesign forventer du at det står noe nyttig eller underholdende der. Et annet eksempel er når du klikker deg inn på en nettside for å laste ned gratis bilder til nettsteder og blogger. Jo fortere du finner bildene du vil ha, jo bedre. I tillegg må det være enkelt å finne reglene for publisering, for eksempel om bildet skal merkes med «fotograf: Nina» eller om du kan bruke dem fritt. Har nettsiden et godt design finner du raskt den informasjonen du leter etter.