En enkel guide til fotokunst

Categories fotokunstKommentar

Når du skal innrede et rom hjemme eller på jobben er det viktig å tenke på hva som skal henge på veggen. Et bilde kan være den lille detaljen som binder sammen hele uttrykket i rommet. Fotokunst har blitt veldig populært de siste årene, både som interiør og design på nettsider. Men hva skiller egentlig fotokunst fra et vanlig fotografi?

Hva er fotokunst?

Fotokunst handler om å fange og videreformidle en stemning eller en følelse. I dag bombarderes vi av bilder på Facebook, Instagram, SnapChat og i blogger, nettsider og magasiner. Fotokunst er de bildene som får deg til å reflektere over hva personen følte, tenkte og hva som skjedde etterpå. Det kan være et uttrykk i øynene, en følelse av ro eller en situasjon som forteller en historie. Vil du lære deg fotokunst er det lurt å begynne med å analysere andres bilder. Ta for deg nettsider som zdesign og analyser alle bildene du finner. Hva prøvde fotografen å formidle med dette bildet? Passer det til artikkelen og nettstedet generelt? Når du studerer bilder kan du prøve å legge merke til fotografens navn. Der hvor det er oppgitt står det som regel for eksempel «Fotograf: Nina Nilsen», eller «foto: zdesign». Du kan også søke på nettet etter «fotografer» eller «fotokunstnere» og gå inn på nettsiden eller porteføljen deres for å se flere bilder du kan la deg inspirere av.

Finn din egen stil

Fotokunst kan være bilder i svart hvitt eller farger av dyr, portretter, naturlandskap og urbane landskap. De kan trykkes på plakater, lerret, fotoduk og aluminumsplater, og kombineres med rammer i forskjellige farger og materialer. Det viktigste er at du velger en stil og et motiv som passer til hjemmet, kontoret eller nettsiden. Tenk gjennom motiv, farger og uttrykket i bildet. Utstråler bildet den atmosfæren du vil skape i det rommet? Passer bildet til nettsiden og innlegget på bloggen? På en side som z-design passer det for eksempel med bilder som på er relatert til design på en eller annen måte. Derimot hadde du blitt overrasket om det plutselig dukket opp et bilde av en tegneseriefigur eller en karikaturtegning av en politiker. Har du lyst til å lage en blogg eller nettside med fotokunst finnes det mange steder hvor du kan laste ned gratis bilder for blogger og nettsteder. Før du publiserer fotokunst laget av en annen fotograf er det viktig at du setter deg inn i hvilke regler som gjelder for bruk og publisering.